Проджект Менеджер: Хто Це, Обов’язки Та Як Ним Стати

Для реалізації масштабних перетворень в Україні потрібна величезна кількість професійних менеджерів проектів. Великі, унікальні, інноваційні проекти здійснюються сьогодні у всіх регіонах і досвідчених менеджерів часто не вистачає. Тим більшою мірою ми лідер керування it повинні подякувати сьогодні тим менеджерам, які беруть на себе відповідальність за ці проекти і програми. ✅ Хороший проджект вміє не тільки слухати, а й говорити. Він може розповісти про досвід роботи в схожих проектах або як інші проєкти допоможуть знайти спільну мову з клієнтом. ❌ Недосвідчений проектний менеджер ставить мало запитань.

Gentle Чи Exhausting Skills? Найважливіші Навички Проджект-менеджера

обовязки проджект менеджера

Основна книга проєктного менеджера — PMBOK. Це книга-довідник про управління проєктами, але вона написана досить «сухо» і складно. Тому менеджерам-початківцям зазвичай радять читати простішу літературу. Окрім того, є багато популярних та цікаво написаних книг для розвитку м’яких навичок проєктних менеджерів.

Освітні Та Кваліфікаційні Вимоги Менеджерів

  • А якщо казати про реальний приклад того, хто мене надихає, це, мабуть, Річард Бренсон.
  • Незалежно від вашого досвіду, уміння створювати ефективні алгоритми – невід’ємна навичка для програміста.
  • Життєвий цикл «класичного» проєкту складається з етапу ініціації (initiation), планування (planning), виконання (execution), закриття і передачі його замовнику (closure).
  • Головне завдання PM — правильно організувати команду фахівців та грамотно спрямовувати процес для досягнення результату, який би влаштував усі зацікавлені сторони.
  • Менеджер проєктів — це фахівець, який відповідає за планування, контроль та виконання проєкту в рамках встановлених дедлайнів, бюджету, якості та обсягу робіт.

І цю інформацію необхідно враховувати у роботі з командою. Згідно з даними за друге півріччя 2022 року, медіанна зарплата проджект-менеджерів в Україні становила $2100. Зарплати найкваліфікованіших проджект-менеджерів, як-от Delivery Managers і Program Managers, наближалися до рівня С-level, становлячи близько $2800. Заповніть, якщо ви не проти, щоб ми могли зв’язатись у випадку потреби. Розробити дорожню карту або залучити ментора, що допоможе вам перейти на нову позицію. Наприклад, зараз є ресурси, де можна легко знайти ментора, як-от Projector Mentorship Platform та TheWays.

Технічна Експертиза Та Здатність До Самонавчання

Добре, коли РМ-початківець поруч має ментора. У великих компаніях, коли беруть на роботу джуніор проджект-менеджера з досвідом роботи до року, то зазвичай призначають йому наставника — колегу з більшим досвідом. Він координує роботу, підтримує у складних питаннях та ситуаціях і «втягує» молодшого колегу в потік роботи менеджера.

Одна з переваг професії – компанії готові інвестувати у розвиток своїх проджектів. Тому підприємці часто оплачують профільне навчання своїм співробітникам. Якщо ви прийшли в ролі джуна і класно проявляєте себе, бізнесмен із задоволенням заплатить за ваше навчання, яке підвищить рівень до міддла, а потім і до сеньйора.

Та особливо важлива повага до людей — насамперед до команди. Мені подобається розбиратися в складних ситуаціях, розв’язувати різноманітні задачі, спілкуватися з людьми, планувати. Згідно з опитуванням DOU, 33% РМ оцінюють свій рівень володіння як «просунутий» (Advanced). Ще 48% РМ оцінили свій рівень англійської як вище середнього (Upper-Intermediate).

обовязки проджект менеджера

Він потребує високого рівня самоорганізації, чіткого навчального плану та управлінських навичок. При цьому в опануванні технічної бази та методологій все одно не обійтись без допомоги й фідбеку досвідчених спеціалістів. У результаті — лише теорія, без практичного досвіду. Одна з переваг професії проджект менеджера в тому, що для її опанування не потрібно вчитися 5 років в університеті.

Однак він часто працює над першими проєктами лише під керівництвом досвідченого менеджера. Дослідження показали, що лише 15% проджект-менеджерів зосереджені на роботі над одним проєктом. Значна кількість спеціалістів (59%) одночасно керують від 2 до 5 проєктами, 11% ведуть від 6 до 10 проєктів, а 15% — більше 10 проєктів одночасно. Це свідчить про їхню спроможність ефективно маневрувати та керувати різними проєктами одночасно, підкреслюючи важливість управлінської майстерності у цій сфері. Для того щоб проєктний менеджер добре виконував свої обов’язки, він повинен в рівній мірі володіти гнучкими та жорсткими навичками, перерахованими в цьому матеріалі. Тільки їх комбінація дозволить йому стати професіоналом, який зможе принести справжню цінність компанії.

Проєктний менеджер є представником клієнта і має визначити та забезпечити виконання основних вимог клієнта по проєкту, базуючись на базі знань організації, яку вони представляють. Щоб ефективно працювати з усіма особливостями проєкту, буває необхідним досвід роботи проєктного менеджера у власне галузі проєкту. Заробітна плата Project Manager значно відрізняється в Україні в залежності від регіону, сфери діяльності компанії та рівня досвіду.

Він допомагає визначити, наскільки складний проєкт, над яким ви працюєте, та на основі цього прийняти рішення щодо оптимального способу керування ним. Слід пам’ятати, що Risk Management та Risk Register – не одне й те саме. Risk Register – це артефакт, який допомагає ідентифікувати та зібрати ризики. Risk Management працює тоді, коли заходи пом’якшення ризиків (mitigation actions) перетворюються на беклог і їх починають виконувати. Нехтування делегуванням може призвести до професійного вигорання самого проєктного менеджера.

Якщо бізнес-команда вирішувала, що потрібно зробити, то ми вже ухвалюємо рішення, як це будемо робити. Вибираємо технічний стек, проєктуємо, створюємо дизайн архітектури, затверджуємо нюанси. Після цього ділимо проєкт на окремі завдання та плануємо роботу. Кожне завдання оцінюємо в годинах роботи чи в Story Point. У результаті маємо скласти «дорожню карту», наш календар роботи. Наприклад, ми плануємо розробити фічу з 1 березня до sixteen червня.

Тому розгляньмо приклад звичайного робочого дня проєктного менеджера в ІТ-сфері. Підтримка команди означає знаходження підходу до кожного фахівця, залученого до проєкту, та вирішення конфліктних ситуацій. Окрім взаємодії з колективом, менеджеру проєкту важливо підтримувати контакт із зацікавленими сторонами, відповідати на запитання, обговорювати спірні питання та аргументувати свої рішення.

İçerik Yönetimi

Elif ÇABUK / Sınıf Öğretmeni
Meral YILMAZ / Sınıf Öğretmeni
Osman GÜNGÖR / Sınıf Öğretmeni
Saadet BULUT / İngilizce  Öğretmeni
Selim ÇELİK / Bilgisayar  Öğretmeni

Kükürtlü TSO İlkokulu:

Kükürtlü Mahallesi
Kükürtlü Caddesi No:25/1
Osmangazi / BURSA